Smarta plank


Arken Arkitekter har tagit fram konceptet med smarta plank som innebär att använda bullerplank som förvaring. I det här exemplet ett bullerplank mot järnvägen. Bullerplanket används som vinterförvaring för båtar. Det finns många andra möjligheter att använda ett smart plank som förvaring av trädgårdsredskap, uppställning av snöplogar, lek- och spelutrustning, växthus osv.

Nedan en film som visar hur det kan te sig att promenera längs den bullerskyddade strandpromenaden.


”Smarta plank” - kreativa bullerplank
Storskaliga motorleder kan på grund av trafikintensiteten inte konverteras till stadsboulevarder.

Samtidigt är dagens inplankade leder impediment goda skyltlägen. Behåll nödvändiga bullerplank men bygg istället ”dubbelskal” på ca 3-6 meters bredd. En form av bebodda installationer och kreativ zon som ger ett mer levande trafiklandskap. Dubbelskalen ger plats för skräpiga och skrymmande verksamheter som miljöstation, lager, distributionsanläggning och informella industrimiljöer för småföretag och ”mekarmiljöer” som har svårt att hålla snyggt omkring sig. Perfekt miljö för kreativa vildhjärnor som har svårt att hitta platser där de kan ”stöka för sig själva”.

Läget vid en transportled underlättar för egna ”utryckningar” och besökande kunder. Marknadsför längre sammanhängande bullerplank som ”limpor för det oförutsedda” - flexibla lokaler för kortare eller längre uthyrning. Verksamheten inne i muren kan annonseras med skyltar på taken och små ljudisolerade fönster som skvallrar om att verksamhet pågår på andra sidan. Utforma som plank, inte vanliga hus, gärna höga, konstfulla och ondulerande.

Befolkade bullervallar
Bullervallarnas insidor kan också ge en mer livfull närmiljön för de boende bakom dagens plank och vallar. Enkla och billiga lokaler för nytt företagande kan stärka lokal handel och service.

Prova även annorlunda och billiga boendeformer: Enkelsidiga studentbostäder med loftliving med spatiösa fönster och uteplatser i rätt väderstreck. Lågbudgethotell och lägenhetshotell nära köpcentra och t-bana, pendeltåg. Och varför inte mer exklusiva verksamheter: Spatiösa konferensanläggningar, moderna kontor och hotell med förstklassiga skyltlägen. Samarbeta med företagarföreningar, näringslivskontor, bostadsrättsföreningar, hyresvärdar – och Vägverket som oftast finansierar dagens bullerskydd.

Nedan - smart plank för vinterförvaring av båtar.